Asociaţia Metodelor Alternative de Integrare Socială (AMAIS) a demarat proiectul SenseAbility, un mod multidisciplinar de abordare a problemelor cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi vizuale în contextul urban existent.
Membrii AMAIS au făcut, miercuri, o demonstraţie la Casa Mincu, iar cei care au participat au fost plăcut surprinşi. Aceasta s-a desfăşurat pe nevăzute, folosind bastoane pentru nevăzători şi o serie de ochelari speciali realizaţi şi puşi la dispoziţie de echipa AMAIS. Asociaţia şi-a propus să faciliteze accesul persoanelor cu deficienţe de vedere în cât mai multe spaţii-simbol din Bucureşti, Casa Mincu fiind una dintre acestea. Discuţia este elementul final al fiecărui tur. Se porneşte de la o serie de întrebări de bază, legate de percepţia spaţială a fiecăruia de-a lungul traseului.
Vizitatorii au ocazia de a împărtăşi senzaţiile şi experienţa proprie cu ceilalţi, de a pune întrebări, de a afla poveştile celorlalţi şi de a-i cunoaşte. Ochelarii creează un context propice, întrucât oamenii nu se văd între ei, iar reţinerile şi temerile fiecăruia sunt diminuate.
Astfel, toată lumea participă mult mai liber la discuţie. Cei care au fost prezenţi la Casa Mincu au putut explora interiorul cu ajutorul simţurilor, având în vedere că nu puteau vedea nimic.